Autor: Põllumajandus.ee • 17. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspert: muldade lupjamine tagab põldude saagikuse

Põllukultuuride kasvatajad ei tohi unustada õigel ajal muldade lupjamist, sest sellest sõltub suuresti saagikus. Lupjamine on tõhus viis võitlemaks muldade hapestumise vastu. Poorne lubjakivijahu, mida on rikastatud orgaaniliste elementidega annab põllumehele tubli eelise teiste ees.
AtriGran lubiväetis parandab mullaviljakust.
Foto: Nordkalk AS

Eesti kliimast lähtuvalt hapestuvad meie mullad, kuna sademete hulk on suurem kui maapinnalt õhku aurustuda jõuab. Eriti puudutab see probleem Lõuna- ja Kagu-Eesti muldasid, mis asuvad karboonivaesel lähetekivimil. Mullast läbinõrguv vesi leostab hektari kohta keskmiselt kuni 150 kilo kaltsiumi ja 10 kilo magneesiumi.

Mulla struktuur. Probleemi ei tasu alahinnata, sest liigne mulla happesus pärsib taimel toitainete kättesaadavust, kultuuride saagikust ja saagi kvaliteeti. Lisaks on happeline muld halva struktuuriga – tolmustunud, kipub tihenema ja moodustab sadude järel mullapinnale koorikuid. Põldude lupjamine aitab parandada nii mulla struktuuri, kui tasakaalustada mineraalide sisaldust. Lupjamisega mulda viidav kaltsium soodustab mullasõmerate teket ning parandab ühtlasi mulla vee- ja õhurežiimi ning viljakust.

Nordkalk AS müügijuht Maikel Jätsa selgitas, et erinevate uuringute tulemustele tuginedes on teada, et põllumuldade lupjamist teostatakse Eestis ligikaudu kolmandik kogu lupjamisvajadusest. „Seega tasub saagikuse tõstmise nimel põldude lupjamine ette võtta, sest paljud kasulikud mikroorganismid ei saa happelises mullas normaalselt areneda,“ rääkis ta.

„Traditsioonilise lubjakivijahuga põldude lupjamisele on meil pakkuda täiendav alternatiiv, mis on kordades kiirema toimega ja mida on võimalik igal põllumehel tavalise väetisekülvikuga ise põllule laotada,“ lisas Jätsa.

Eelnev analüüs. Et saada teada põllu lupjamiseks vajaminevat kogust, tuleb enne kasutusnormi määramist teostada mullaproovide võtmine. „Paljud näitajad mõjutavad lubjatarvet: mulla liik, huumusesisaldus, pH, K, Ca ja Mg sisaldus. Mullad on väga erinevad, seetõttu jääb väheseks ühest näitajast, et anda objektiivset hinnangut lupjamisvajaduse kohta,“ selgitas Jätsa.

Tema sõnul tõstab kiiresti ja turvaliselt mulla pH taset AtriGrani uus granuleeritud lubiväetis, mida on lubja efektiivsuse tõhustamiseks rikastatud orgaaniliste elementidega. See omakorda tagab nutika ja mitmekülgse toime. Lubi optimeerib mikroobide arenguks vajalikke keskkonnatingimusi. Süsivesikud annavad energiat, mis panevad aluse mulla floora ja fauna eluprotsessidele. Bioloogiliselt aktiivsed ühendid käivitavad füsioloogiliste protsesside kulgemise.

Ainulaadne koostis. „Meie turustatav toode on valmistatud toorainest, mis on pärit ühest Euroopa kõige ainulaadsemast põllumajandusliku lubja tootmiseks kasutatavast noorest ladestusest, Poolast. Tooraine poorsus tähendab seda, et selle pindala on erakordselt suur (7,4 m2/g) ja see mõjutab suurel määral suurt reageerimisvõimet, mis on kõrgem kui 99%,“ kinnitas ta.

See tagab kaltsiumi kohese kättesaadavuse, sest lubiväetise tootmiseks kasutatavale toorainele on iseloomulik erakordselt hea peenestusaste. Enam kui 90% osistest on väiksemad kui 100 μm.

AtriGran lubiväetise kasutamine kaitseb taimi tõhusalt mangaani, alumiiniumi ja raskemetallide kahjuliku mõju eest. „AtriGran lubiväetis parandab mullaviljakust, mis on toitainete saadavuse ja seega väetava toime saavutamiseks ja tagamiseks elutähtis. Selle kasutamine parandab ühtlasi süsiniku, lämmastiku ja väävli ringlust, tagades sel moel taimede hea varustatuse nimetatud elementidega,“ toonitas müügijuht. „Tänu AtriGran lubiväetisele on võimalik tagada fosfori, kaaliumi, magneesiumi ja enamuse mikroelementide head omastamist,“ lisas Jätsa.

Seejuures muutuvad intensiivsemaks järgmised protsessid: orgaanilise ainese mineraliseerumine; toitainete kättesaadavaks muutmine taimedele; mulla huumuse tekitamine; mullastruktuuri parandamine ja haigustekitajate kasvu piiramine ning ensüümide aktiivsus ja toitainete transport taime.

Neutraalse pH taseme korral võib kõige olulisemate mikroobide hulk, võrreldes väga happelise pH tasemega, olla isegi kuni 10 korda kõrgem.

Esimesed katsed AtriGran lubiväetisega viidi läbi Poznan’i Maaülikoolis Poolas. Katsete eesmärgiks oli selgitada välja selle lubiväetise toime valitud mulla mikroorganismide kasvu dünaamikale ja biokeemiliste omaduste muutumisele kahe erineva katsekeskkonna tingimustes (AtriGran + koorimata kõrrepõld/ AtriGran kooritud kõrrepõlul). Katsed kinnitasid toote efektiivsust võrreldes kontrollvalimiga. Pärast lubiväetisega mulla rikastamist suurenesid nii mikroorganismide arv kui ka nende aktiivsus.

Jätsa sõnul stimuleerib AtriGran huumuse teket. Optimaalne pH tase mulla bioloogilise aktiivsuse tagamiseks jääb vahemikku 6.0 kuni 7.2. See suurendab mulla mikroorganismide arvu, mitmekesisust ja ühtlasi aktiivsust. „Kiirendades samas orgaanilise ainese huumuseks muutumise protsessi, mis on huumuse moodustumise seisukohast kõige olulisem tegur. Moodustub huumus, mis sisaldab fulvo- ja huumushappeid ja sisaldab kolloide, mis suudavad absorbeerida suuri ioonide, vee ja gaaside koguseid,“ rääkis ta.

Wroclawi Keskkonna- ja Maaülikooli poolt läbi viidud eksperimendid näitasid, et AtriGran granuleeritud lubiväetis suurendas võrreldes mineraalsete lämmastikväetistega orgaanilise ainese akumuleerumist mullas, stimuleeris vaba lämmastiku bioloogilist sidumist ja vähendas olulisel määral fütotoksiliste orgaaniliste hapete teket.

3 põhjust miks Nordkalk AtriGran on parim lubiväetis:

1. Loodusliku päritolu lubjakiviga, mis sobiks kasutamiseks ka mahepõllunduses;

2. Kiiretoimeline (materjali peensuse tõttu);

3. Ei vaja laotamiseks eraldi tehnikat (teostatav tavalise väetise külvikuga).

Heade teada:

Lubiväetist saab osta Nordkalki ja Baltic Agro käest.

Loe lisaks tooteinfot: AtriGran, UUS GRANULEERITUD LUBIVÄETIS – tõstab kiiresti ja turvaliselt mulla pH taset

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960